Seminář: Jak chránit své duševní vlastnictví (nejen) při exportu

Růst a expanze společnosti na další trhy s sebou nevyhnutelně přináší i vyšší pozornost, a to nejen ze strany zákazníků, ale také ostatních hráčů na trhu. Jak minimalizovat rizika, která mohou při expanzi nastat?

Ochraňte si nejen značku, ale i další duševní vlastnictví, co nemusí být na první pohled vidět.

Kde všude chránit?

Na všech trzích, kde si zákazníci mohou koupit Váš produkt, ale i tam, kde tyto produkty vyrábíte. Předmětem ochrany mohou být názvy produktů, jejich jedinečný design, ale také loga, slogany a další prvky tvořící Vaši značku. Techniku zase ochráníte patenty, v některých zemích užitnými vzory, případně se můžete rozhodnout své řešení utajit.

TIP

💡 Seznamte se s možnostmi ochrany v zemích, kam expanzi plánujete. Ne všechny totiž znají např. užitný vzor, někde se k patentu dostanete pouze specifickou cestou a někdy se Vám k ušetření nákladů vyplatí využít různé mezinárodní smlouvy a úmluvy.

Co všechno chránit?

Kromě ochranné známky na jméno společnosti, případně na logo, je dobré uvažovat i nad ochranou Vašich vlajkových lodí a dalších specifických výrobků. U ochrany technických řešení je zase zapotřebí jednat rychle a zavčas, neboť se s patentovou ochranou pojí závazné lhůty, jejichž promeškání Vás může stát ochranu know-how.

Jaká hrozí rizika?

Bez řádné ochrany svého duševního vlastnictví můžete přijít o zisky i dobré jméno společnosti, protože usnadňujete přístup padělatelů k Vašim produktům. Ti pak mohou napodobeniny prodávat za nižší cenu a v nižší kvalitě. Zákazníci nemusí padělky rozpoznat, ztratit důvěru ve značku a Vaše expanze na nový trh tak může být zpomalena dalšími výdaji za napravování reputace a spory – a to nejen na daném trhu.

Je pro Vás téma exportu aktuální?

Připojte se na online seminář 12.4. od 10:00-11:30 hodin.

Dozvíte se mimo jiné:

základy práv průmyslového vlastnictví, které by měl znát každý úspěšný exportér

jak si chránit inovativní design výrobku nebo aplikace

na jaké lhůty si při rozšiřování ochrany dát pozor


Zaměříme se také na to, kolik se vyplatí do ochrany investovat a jak na ní ušetřit, aniž by ztratila na kvalitě. Konkrétně přiblížíme výzvu Inovační vouchery – ochrana práv průmyslového vlastnictví a SME Fond od Úřadu EU pro duševní vlastnictví.

Seminář pořádáme ve spolupráci s agenturou CzechTrade a provede Vás jím:

michal_profil
radek_webi

Michal Jordán

CEO & Patentový zástupce


Michal se ochranou inovací v technologických firmách zabývá přes
13 let. Klade důraz na to, aby ochrana šla ruku v ruce se strategií a obchodními cíli firmy.

Radek Tihelka

Specialista na ochranu značky a designu


Radek se stará o národní i mezinárodní ochranu značek od začátku do konce – od rešerší, přes přípravu přihlášek po řešení sporů.